Adalet Arayışı ve Ahlaki Tutarlılık

Adalet Arayışı ve Ahlaki Tutarlılık Özel

Vakfımızda cumartesi seminerlerinde bu hafta Mehmet Hıdır AKASLAN hocamız Adalet Arayışı ve Ahlaki Tutarlılık başlıklı sunumunu yaptı.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminere hocamızın sunumuyla devam edildi.

Gaziantep bölgesi Öğretmen Komisyonu Başkanı Mehmet Hıdır AKASLAN Adalet Arayışı Ve Ahlaki Tutarlılık sunumunda;

Ruh nedir sorusuyla başladı. Ruh canlılık ve hayat veren şey olmakla birlikte ruh verildiğinde insan eşrefi mahlukat olmaktadır.

İnsanda akıl irade ve vicdan bulunmaktadır. Vicdan Allah’ın yeryüzüne göndermiş olduğu içinde ne varsa insanın vicdanıdır. Allah ile bağlantımız tevhit iledir.

İnsanlarla ilişkilerimiz adaletle, diğer varlıklarla ilişkimiz hizmet ile olmaktadır.

Adalet bir şeyi yerli yerine yani hak ettiği yere koymaktır.

Peygamberimize gönderilen vahiye baktığımızda özellikle mekki  sureler inanç, ahlak, ibadet ve hukuk üzerinedir. Günümüzde ise inançtan hemen sonra ibadet ön plana çıkmaktadır.

Buda ahlaktan yoksun bir ibadet anlayışını oluşturmaktadır.

Maun suresinde ahlaktan yoksun ibadeti (namazı) Allah eleştirmiştir.

Mekke mücadelesi zulme karşı bir direniştir. İnsanlık tarihine baktığımızda Nuh (a.s) gönderilen 7 emrinde Musa (a.s) gönderilen 10 emrinde genelde ortak bir anlayış ifade edilmektedir.

Devlet adaleti tesis etmekle görevlidir. Adaletin olmadığı yerde zulüm vardır.